Stock Market Price Indices Modelling by a Small Scale Bayesian VAR: the Case of British FTSE and German DAX Index - Bikár, Miloš, 1973-
Správanie a odozvy vybraných európskych akciových indexov na zmeny hlavných ekonomických determinantov s využitím malého bayesovského modelu vektorovej regresie (BVAR). Vymedzenie, do akej miery sú zmeny hodnôt akciových indexov spôsobené zmenami makroekonomického prostredia. Analýza nemeckého akciového indexu DAX 30 a britského indexu FTSE 100, ktoré môžu slúžiť ako indikátory vývoja nemeckej a britskej ekonomiky. Výsledky analýzy dokazujú, že bayesovské modely v porovnaní s modelmi VAR prinášajú presnejšie hodnoty predikcií (nárast o 7 %) a parametrov modelu. Výsledky analýzy ďalej naznačujú, že prípadný rast rizikových prémií znižuje hodnotu akciových indexov. Bez ohľadu na to je pri analýze nutné zohľadniť štruktúru ekonomiky a kapitálu, čo dokazuje odlišná reakcia skúmaných akciových indexov na ponukové šoky.