Nezamestnanosť mladých ľudí v nadväznosti na stav slovenského stredného odborného školstva - Švejdová, Nikola
Najviac ohrozenou skupinou na trhu práce sú nezamestnaní mladí, ktorí ukončili svoje vzdelanie a hľadajú si zamestnanie. Na pracovnom trhu je najväčší dopyt po pozíciách v strojárstve, stavebníctve a elektrotechnike, ako aj robotnícke pozície. Zvýšený dopyt je aj po manažéroch výroby a kontrolóroch v automobilovom priemysle. Zmena vnímania remesiel a stredného odborného školstva. Proces výberu strednej školy. Riešením na zlepšenie uplatnenia absolventov stredných škôl v praxi, je tzv. duálny systém vzdelávania. Študenti na sebe musia pracovať už skôr ako po ukončení štúdia. Dôležité je zamerať pozornosť na situáciu v oblasti stredného školstva, jeho kvalitu a kontinuálne smerovanie, ktoré nebude v zásadných otázkach menené s každou zmenou ministra školstva.