Principal-agent issues - Lukáč, Jakub, 1992-
Principal-agent problem je relatívne novou otázkou osobitne vo veľkých korporáciách. Základným cieľom každej spoločnosti je maximalizovať trhovú hodnotu, ale záujmy vlastníkov a manažérov sú celkom odlišné. Vlastníci chcú vysoký zisk, manažéri majú záujem o prestíž, mzdy, príjemnú prácu a ďalšie benefity. Manažéri sú lepšie informovaní, vlastníci znášajú riziko ich rozhodnutí. Hoci vlastníci majú informácie o výsledkoch spoločnosti, nie sú schopní merať výkon a úsilie svojich manažérov.