Rozdíly v platech podporují sociální napětí
Platové nožnice v Európe sa stále roztvárajú. Môže to mať zlý vplyv nielen na produktivitu práce a ochotu pracovať, ale aj na posilnenie nacionalistických tendencií. Rozdiel medzi najlepšie a najhoršie plateným zamestnancom stále rastie. Tiež rozdiely v platoch mužov a žien.