Význam jazykovej kompetencie a jazykovej politiky v migračnom aspekte - Čiefová, Michaela, 1991-
Migračné tendencie v Európe možno označiť za jedny z najaktuálnejších a najdiskutovanejších fenoménov súčasnej doby. Významnú úlohu zohráva kultúrny a lingvistický aspekt. Primárnym cieľom jazykovej politiky Európskej únie je ochrana národných aj regionálnych jazykov a taktiež výučba cudzích jazykov v európskom priestore. Predpokladom úspešnej interkultúrnej komunikačnej situácie je interkultúrna kompetencia.