Skryté náklady na kvalitu - Stašková, Slavomíra, 1989-
Súčasným trendom v oblasti kvality je čoraz väčší dôraz na kvalitu výrobkov a služieb plynúci najmä zo strany zákazníkov a verejných inštitúcií. Z tohto dôvodu je manažment rôznych organizácií nútení venovať väčšiu pozornosť oblastiam týkajúcich sa kvality, stability a riadenia ich procesov, či neustálym zlepšovaniam s cieľom uspokojovania potrieb a prianí svojich zákazníkov. Neustále zlepšovanie kvality predstavuje širokú oblasť aktivít rozhodujúcich o kvalite výrobku alebo služby, ktoré sa realizujú vo všetkých fázach výrobného cyklu. Orientácia na neustále zlepšovanie kvality je žiadúca, pretože vedie k odstraňovaniu nedostatkov prostredníctvom znižovania nežiaducej variability v podnikových procesoch. Takýto prístup v súčasnosti však uplatňuje už väčšina podnikov. Je teda potrebné hľadať možnosti ako dosahovať kvalitu pri čo možno najnižších nákladoch, aby bol podnik schopný konkurovať minimálne prostredníctvom ceny. Jednou z možností ako dosiahnuť tento zámer je riadenie a sledovanie skrytých nákladov na kvalitu, ktoré podľa teoretikov predstavujú dominantnú skupinu nákladov na kvalitu.