Vlastnosti komplexných sietí z pohľadu dôležitosti objektov a tvorby komunít - Coroničová Hurajová, Jana, 1986-
Indexy centrality grafu sú lokálne charakteristiky vrcholov a ich využitie je späté hlavne s analýzou sociálnych a technologických sietí, kde jednou z kľúčových otázok je identifikácia objektov, ktoré v danej sieti zastávajú kľúčovú pozíciu (v sociálnej sieti to môže byť napr. zamestnanec s najväčším počtom klientov, v sieti sídel a cestných spojení medzi nimi zasa geografická lokalita s minimálnym súčtom vzdialeností realizovateľných pomocou cestných spojení ku všetkým ostatným sídlam). Využitie indexov centrality je viditeľné aj pri analýze biologických, fyzikálnych či finančných sietí a v kombinácii s použitím štatistických metód ako je napr. diskriminačná analýza dostávame pomerne dobrú predstavu o štruktúre danej siete.