Predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade EÚ vo svetle legislatívnych iniciatív v oblasti finančného trhu - Velčický, Štefan
Dňa 1. júla 2016 sa začalo historicky prvé predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade EÚ. Slovenské predsedníctvo nastúpilo v mimoriadne turbulentnom období, keď bola Slovenská republikai pár dní pred jeho začiatkom konfrontovaná s pomerne neočakávaným rozhodnutím britských občanov o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Obavy z tohto rozhodnutia boli oprávnené, veď ide o prvý prípad odchodu členského štátu z Európskej únie a navyše tretej najväčšej ekonomiky EÚ a globálneho hráča, ktorý dlhodobo vplýval na smerovanie Európskej únie. Zároveň išlo o obdobie, keď v Európe popri migračnej kríze silneli teroristické hrozby a dopady finančnej krízy boli stále relevantné pre ekonomiku členských štátov Únie. Tieto skutočnosti významnou mierou ovplyvňovali slovenské predsedníctvo.