Aktuálny vývoj v rámci tretieho piliera bankovej únie - Pénzeš, Peter
Jednou z odpovedí Európskej únie na prechod finančnej krízy do hospodárskej bol projekt bankovej únie. Zatiaľ sa podarilo čiastočne vybudovať prvé dva piliere – jednotný mechanizmus dohľadu a jednotný rezolučný mechanizmus. Banková únia zostáva nekompletná aj z dôvodu chýbajúceho tretieho piliera – európskeho systém ochrany vkladov, ktorý bol preto jednou z hlavných priorít slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v oblasti regulácie finančného trhu. Progres, ktorý sa podarilo počas slovenského predsedníctva v tejto otázke dosiahnuť a aktuálny stav rokovaní k tomuto systému.