Retail Management Friendly to Older Consumers - Lesáková, Dagmar, 1949-
Vývoj spokojnosti zákazníkov, ako predpoklad prežitia v konkurenčnom trhovom prostredí. Spokojnosť nie je len prirodzený dôsledok silnejúcej globálnej konkurencie, ale aj základným cieľom podnikania. Schopnosť organizácie poskytovať služby, ktoré očakávajú zákazníci a jednotlivé atribúty spokojnosti.