Iniciatívy priemyslu 4.0 V EÚ - Kajanová, Helena
V 20. storočí definoval technológie mikroprocesor, v 21. storočí to bude umelá inteligencia. Zmeny spôsobené inováciami v rámci 4. priemyselnej revolúcie sa uskutočňujú v rýchlejšom tempe. Svet Priemyslu 4.0 je postavený na tom, že ľudia, stroje, zariadenia, logistické systémy a produkty dokážu navzájom priamo komunikovať a spolupracovať. Podstatu tvoria kyberneticko-fyzikálne systémy, ktoré sú tvorené fyzickými zariadeniami so vstavanými nástrojmi na digitálny zber dát, ich spracovanie a distribúciu, a cez internet sú vzájomne on-line spojené. Všetko speje k totálnemu zosieťovaniu. Kľúčovým trendom je vývoj technologickej platformy, ktorá kombinuje dopyt aj zásobovanie narúšajúce existujúce priemyselné štruktúry. Tieto nové platformy podnikov sa neustále rozširujú do mnohých nových služieb. Vzhľadom na demografický vývoj sa budú stále viac zameriavať aj na oblasti striebornej ekonomiky. Iniciatívy Priemyslu 4. v EU.