Východiská udržateľného rozvoja miest v SR v kontexte súčasných trendov - Knežová, Jana
Mestá plnia v sídelnom, ekonomickom, sociálnom i enviromentálnom systéme dôležité úlohy a funkcie. Udržateľnosť rozvoja miest ako základných akcelerátorov dynamiky rozvoja širšieho územia sa stáva jednou z kľúčových otázok ďalšieho rozvoja regiónov a krajín. Urbanizovaný priestor na Slovensku je čoraz intenzívnejšie konfrontovaný s vlastnými špecifickými problémami ako aj príležitosťami a výzvami z vonkajšieho prostredia. Mesto je pomerne komplikovaný organizmus skladajúci sa zo svojej technicko-architektonickej zložky, sociálneho a ekonomického prvku, ktorý sa vyznačuje vysokou koncentráciou obyvateľstva a hospodárskych aktivít na vymedzenom priestore. Kľúčové východiská pre zmenu rozvojovej politiky miest na Slovensku. Aktuálny stav, kedy sa pripravuje nová koncepcia rozvoja miest v SR v snahe zachytiť inovatívne trendy, ktoré budú využiteľné pre ich lepšiu správu do budúcna.