Niektoré metódy hodnotenia regionálnej konvergencie - Jašková, Dana
Socioekonomická analýza regiónu je východiskovou aktivitou pri určovaní stratégie rozvoja regiónu. Kvalitná analýza je vstupom do procesu formovania odporúčaní a strategických usmernení na tvorbu rozvojovej politiky regiónov. V analýzach regionálneho rozvoja sa používajú rôzne koncepty a metódy. Regionálne rozvojové koncepcie sú vždy konfrontované s konvergenciou alebo divergenciou. Využitie ekonometrických techník pri modelovaní ekonomickej konvergencie. Ekonomická konvergencia je chápaná ako proces znižovania rozdielov regionálnych ekonomík. Cieľom je komparácia regionálnych ekonomík Slovenskej republiky s využitím pokročilých štatistických metód. Porovnanie je uskutočnené metódou beta-konvergencie štatistických údajov zatriedených v prierezovej štruktúre.