Cloud computing and the specifics of concluding cloud contracts - Ondrejková, Anna
Definícia pojmu cloud computing a súvisiacich pojmov: softvér ako služba (SaaS), platforma ako služba (PaaS), infraštruktúra ako služba (IaaS), verejný cloud, súkromný cloud, virtualizácia, spoľahlivosť, škálovateľnosť či bezpečnosť cloudu. Príklady cloudových služieb: Google Apps, Microsoft Azure, Amazon simple storage service (S3). Rozvoj a história cloud computingu. Výhody cloud computingu: rýchle nasadenie, vysoká flexibilita, zdieľanie zdrojov, znížená energetická náročnosť. Nevýhody cloud computingu: závislosť na poskytovateľovi, nevhodné používateľské rozhranie, nižšia stabilita, legislatívne problémy. Problematika bezpečnosti cloudových služieb v podniku. "Uvoľnenie potenciálu cloud computingu v Európe" - Európska stratégia pre cloud computing (European cloud strategy 2012) a následné iniciatívy. Bezpečné a férové podmienky pre cloudové zmluvy. Špecifiká návrhu cloudovej zmluvy. Distribúcia cloud computingu v Európe.