Teória spoločenskej zmluvy v kontexte amerického osvietenstva - Futó, Gilbert
V dobe formovania a vzniku Spojených štátov amerických sa teória spoločenskej zmluvy stala významným faktorom vplývajúcim na ustanovenie systému ochrany občianskych práv. Novovytvorená federálna vláda musela mať na jednej strane dostatočné právomoci pre efektívny výkon nevyhnutných štátnych funkcií, ale na druhej strane nemala neprimeraných spôsobom zasahovať do práv, ktoré si ľudia pri vytvorení štátu ponechali. Verejná diskusia vyústila do prijatia Listiny práv ako ochrankyne fundamentálnych hodnôt americkej spoločnosti, čím došlo k zabezpečeniu legitimity federálnej ústavy. Od tohto momentu prebieha neustály proces vyvažovania vzťahu medzi štátom a jednotlivcom.