Geographical patterns in the intra-european migration before and after eastern enlargement: The connectivity approach - Baláž, Vladimír
Analýza priestorovej štruktúry vnútroeurópskych migračných tokov v obdobiach 1997 – 2004 a 2005 – 2013. Východné rozšírenie EÚ generovalo obrovské migračné toky z východnej časti EÚ do západnej a podnietilo určitú rekonfiguráciu migračnej siete. Topológia siete sa však v základe nezmenila. Sieť je aj naďalej určovaná štruktúrou „klubu bohatých“. Topológia siete je determinovaná komplexným a stabilným súborom dlhodobých inštitúcií, ako sú kultúra, jazyk a/alebo ustálené vzory medzinárodného obchodu s tovarmi a poznatkami.