Komplexná hospodárska a obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou CETA - Wefersová, Jarmila
Komplexná hospodárska a obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou CETA bola podpísaná 30. 10. 2016 v Bruseli. Dokument podpísali kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Kanada je strategickým partnerom Európskej únie, s ktorým má EÚ spoločnú históriu založenú na rovnakých hodnotách a záujmoch a s Kanadou potrebuje EÚ kladný, perspektívny vzťah aj do budúcnosti. CETA je v súlade s politikami Únie vrátane tých, ktoré ovplyvňujú medzinárodný obchod. V tomto smere sa prostredníctvom CETA neoslabia ani nezmenia právne predpisy EÚ, ani sa nebudú meniť, obmedzovať ani odstraňovať normy EÚ v žiadnej regulovanej oblasti. Všetky dovozy z Kanady musia spĺňať pravidlá a predpisy EÚ (napr. technické predpisy a normy pre výrobkov, sanitárne alebo fytosanitárne predpisy, predpisy o bezpečnosti potravín, normy pre bezpečnosť a ochranu zdravia, pravidlá o geneticky modifikovaných organizmoch, ochrana životného prostredia, ochrana spotrebiteľa atď...).