Firmy našli v mileniáloch benefity - Nejedlý, Tomáš
Nové generácie donútili firmy zmeniť spôsob komunikácie či štýl riadenia. Generácia mladých, narodených v období rokov 1980-1995 (mileniáli) mení prácu častejšie, nebojí sa riskovať a je netrpezlivá. Odvrátenou stranou je snaha mileniálov rýchlo vyrásť na riadiace pozície. Manažéri sa učia komunikovať s mladšími kolegami a uvoľňujú štýl riadenia od direktívneho k voľnejšiemu - mentoringu a koučingu. Mileniáli - čo sa o nich hovorí a čo v nich firmy našli.