Unikátne kultúrne dedičstvo ako súčasť miestneho bohatstva polostrova Athos v kontexte relígií a svetového turizmu (miesto, kam nikdy žena nevkročila...) - Caban, Peter
Vymedzenie územia a hospodárska charakteristika. História religiózneho centra Athos. Vstup na Athos - podmienky a návštevný poriadok. Denný počet návštevníkov tejto mníšskej republiky striktne obmedzený. Ženám vstup zakázaný. Kláštory na Athose a ich hierarchické usporiadanie. Polostrov Athos zaujímavý ako svetový producent kadidla.