Effects of labor migration in the post-crisis period - Lennerová, Ivana, 1979-
Hnacie sily pracovnej migrácie: makroekonomická teória nerovnováhy, teória duálneho trhu práce, teória svetového systému, teória sietí, teória push a pull faktorov. Vlny migrácie od 19. storočia. Problém s nelegálnymi migrantmi v Európskej únii od rokov 1990-tych, Taliansko a Španielsko ako nárazníkové krajiny. V máji 2004 došlo k najväčšiemu rozšíreniu v histórii Európskej únie (o 10 krajín vrátane Slovenska): obavy z migrácie pracovných síl, Zmluva o pristúpení s prechodnými obdobiami na zavedenie voľného pohybu osôb a teda aj pracovných síl. Únik mozgov (brain drain): história pojmu, príčiny a problémy. Na európskej úrovni boli zriadené dva systémy vzájomného uznávania si diplomov a odborných kvalifikácií: Všeobecný systém uznávania diplomov a Systém automatického uznania diplomov pre isté povolania. Na Slovensku stále prevláda emigrácia nad imigráciou.