Špecifiká tvorby a správy portfólia dlhopisov v komerčnej banke - Gvozdják, Vladimír
Cieľom riadenia portfólia aktív ako súboru investícií je optimalizovať vzťah medzi jeho výnosom a rizikom, t.j. pri danej miere rizika maximalizovať výnos, alebo pri danej miere výnosu minimalizovať riziko. Komerčné banky spolu s ostatnými finančnými inštitúciami držia vo svojich portfóliách rôzne cenné papiere, medzi ktorými sú aj dlhopisy. Motivácia investovania bánk do dlhopisov je rôzna: je to dosiahnutie dodatočného príjmu a výnosu, tvorba likvidných rezerv, naplnenie regulatórnych požiadaviek alebo diverzifikácia rizika v portfóliu. Osobitosťou správy dlhopisového portfólia bánk je zohľadnenie charakteru činností týchto inštitúcií s ohľadom na ich záväzky. V strede pozornosti asset manažéra pri tvorbe portfólia dlhopisov je v tomto procese riadenie vzťahov medzi aktívami a pasívami komerčnej banky.