Alokačná funkcia štátu v podmienkach malej otvorenej ekonomiky v 21. storočí - Hronec, Martin
Fungovanie štátov bolo od ich začiatkov spojené s funkciami, ktoré mali zabezpečovať pre obyvateľstvo na svojom území. Obsah napĺňania funkcií štátu podlieha zmenám, ku ktorým dochádza v závislosti od spoločensko–ekonomických, politických, kultúrnych, globalizačných, ako aj ďalších faktorov, ktoré svojou povahou vplývajú na výkon všetkých inštitúcií zabezpečujúcich funkcie štátu.