<The> Question of dominance of actively managed funds over funds with passive strategy - Dorocáková, Michaela
V súčasnosti existuje na globálnom trhu množstvo podielových fondov, ktoré ponúkajú rôzne investičné príležitosti. Manažéri týchto fondov sa snažia realizovať aktívnu investičnú stratégiu s cieľom dosiahnuť najvyššie zhodnotenie pridelených finančných prostriedkov. Táto stratégia vďaka vyššiemu pomeru výdavkov a nedostatočnej schopnosti manažérov fondu opakovane poskytovať neobvyklé výnosy zvyčajne prináša slabšie výsledky v porovnaní s pasívne spravovanými fondmi. Preskúmanie možnosti, či sú podielové fondy schopné poraziť trh pomocou parametra Jensenova alfa (Jensen's alpha) na základe teórie modelu oceňovania kapitálových aktív, a to na údajoch z európskych podielových fondov v období 2000-2016.