Súčasný Blízky východ: hra o Sýriu - Sorby, Karol R.
Ozbrojený konflikt v Sýrii, v ktorom proti ozbrojeným zložkám režimu bojujú skupiny, ktoré sú prepojené s medzinárodne uznanými teroristickými organizáciami. Tzv. sýrska opozícia bojuje s podporou Turecka, Saudskej Arábie a štátu Katar, odkiaľ prichádzajú financie, výzbroj a politické krytie. Od septembra 2015 na pozvanie sýrskeho režimu sa do boja proti opozíci zapojila Ruská federácia leteckou podporou sýrskej armády.