Derivative trades between Slovak and foreign banks - Schwarzová, Mária
Banky používajú derivátové finančné nástroje v rámci transakcií medzi dcérskymi spoločnosťami a materskými bankami na zníženie devízového rizika ako aj zisku. Slovenské banky využívajú tieto špekulatívne obchody nielen medzi sebou, ale aj so zahraničnými bankami v rámci Európskej únie. Posúdenie ziskovosti transakcií pri obchodovaní s finančnými derivátmi medzi komerčnými bankami na Slovensku navzájom a tiež medzi komerčnými bankami na Slovensku a ich materskými bankami v Európskej únii v období 01/2009-06/2016. Takéto transakcie nie sú pre slovenské dcérske banky tradičné, keďže že slovenské banky sa zameriavajú predovšetkým na štandardné typy transakcií. Definícia derivátov v legislatíve (US GAAP, IAS).