Slovensko potrebuje nový model spolužitia s Rómami - Hajko, Jozef
Spolužitie majoritného obyvateľstva a Rómov sa napriek mnohým pokusom za posledné storočie nezlepšuje. Po roku 1989 vlády vyskúšali viaceré koncepcie. Na podporu Rómov cielili špeciálne programy, vyčleňovali finančné prostriedky, napriek tomu je pokrok mizivý a napätie rastie. Múdra centrálna vláda by mala v záujme všetkých obyvateľov podporovať lokálne aktivity. Mala by vykonať rozsiahlu reformu verejnej správy, postúpiť výraznú časť právomocí samosprávam, zveriť im zodpovednosť za miestny rozvoj, sociálnu politiku a lokálnu legislatívu.