Skresľovanie údajov hospodárskej evidencie - Staríčková, Zuzana
Účelové skresľovanie vstupných a výstupných účtovných informácií, a tým o skresľovanie a falšovaniíe finančných výkazov v účtovných jednotkách. Prezentácia prístupu, ktorý umožňuje účelové skreslenie ekonomického stavu podniku zobrazeného v účtovníctve a proces manipulácie s účtovnými údajmi s cieľom transformovať výkazy finančného účtovníctva do podoby prijateľnej manažmentu. Firmy sa snažia podhodnocovať výsledok hospodárenia, aby sa odviedla čo možno najnižšia daňová povinnosť využívaním rôznych nekalých metód a postupov. To platí aj o účelovom skresľovaní účtovných dokladov, čo znamená, že ide o manipuláciu s účtovnými informáciami. Jednotlivé techniky manipulácie navzájom sú odlišované podľa toho, či konkrétna technika skresľovania údajov je viac či menej zreteľná (window dressing) alebo či je na jej odhalenie potrebná vysoká odborná kvalifikácia audítorov.