Spojenie Rusko a teror nie je nové - Pressburg, Adrian Peter
Väčšina teroristických útokov v Európe sa odohráva vo veľkomestách tzv. starých členských štátov Európskej únie. O to viac zarazia teroristické akcie v takom veľkomeste, akým je ruský Petrohrad. Teroristický útok v metre z 3. apríla vzbudzuje pozornosť a vyvoláva otázku, či a v čom sa terorizmus v Rusku a v západnej Európe odlišujú. Terorizmus v Rusku páchajú najčastejšie bojovníci zo zoskupení, ktoré vznikali na konci sovietskej éry pôvodne ako národnooslobodzovacie hnutia. S terorizmom prejavovaným nástražnými zariadeniami štát dokáže žiť a prispôsobiť sa mu spôsobom, aký svetu ukazuje Izrael.