Single monetary policy versus macroeconomic fundamentals in Slovakia - Siničáková, Marianna
Po zavedení eura od januára 2009 Slovenská republika viac neuplatňuje nezávislú menovú politiku. Tá je naopak závislá od menovopolitických rozhodnutí v eurozóne vrátane spoločných úrokových mier. Medzibanková úroková miera je považovaná za proxy premennú, ktorá vhodne agreguje celkové nastavenie menovej politiky. Zhodnotenie kompatibility úrokových mier eurozóny s makroekonomickou situáciou na Slovensku. Inak povedané, kľúčovou otázkou je, či spoločné úrokové miery reagujú dostatočne na inflačnú medzeru, produkčnú medzeru a ďalšie ekonomické ukazovatele. Reakčná funkcia je odhadnutá prostredníctvom lineárnej regresie s využitím Newey-West prístupu v období pred zavedením eura ako aj v období po zavedení eura v Slovenskej republike.