Paradox prokletí přírodních zdrojů na příkladu vybraných zemí Latinské Ameriky - Chalupa, Petr
Analýza kľúčových historických faktov, ktoré boli rozhodujúce pre kvalitatívne zmeny hospodárskeho a sociálneho vývoja modelového regiónu Latinskej Ameriky, podporená dostupnými štatistickými údajmi, ktoré sa vzťahujú na zlomové vývojové obdobia. Historický vývoj, typy kolonizácie a dôsledok paradoxu prekliatia prírodných zdrojov. Americkí geografovia Jared Diamond a Shaun Miller analyzovali ekonomický vývoj na americkom kontinente od roku 1492 a použili zaujímavý termín "paradox prekliatia prírodných zdrojov": pôvodne bohaté krajiny sa v dôsledku exploatácie nerastných surovín dostali až na opačný koniec krajín Latinskej Ameriky, pričom dochádza k systematickému otváraniu sociálnych nožníc a k majetkovej polarizácii obyvateľstva.