Ruské záujmy a militarizácia Arktídy - Jágerský, Ivan
Rusko na medzinárodných fórach tlačí agendu ekonomických a územných nárokov na odôvodnenie svojej rastúcej vojenskej prítomnosti v Arktíde. Arktické ambície a ich napĺňanie sú založené predovšetkým na ruských ekonomických záujmoch v tomto regióne a vzrastajúcich bezpečnostných obavách. Ruské plány na militarizáciu Arktídy stavajú na posilnení odstrašujúcich spôsobilostí (deterrence) nedávno zriadeného Arktického veliteľstva a na rekonštrukcii alebo modernizácii bývalých sovietskych vojenských základní. V krátkodobom horizonte je v regióne možné očakávať vykonávanie rozsiahlych vojenských cvičení a nasadenie moderných ruských vojenských prostriedkov ako súčasť štátneho naratívu na podporu Arktickej stratégie.