East Asia: Cultural Fundamentals and Market Paradigms - Lajčiak, Milan
Hoci súčasná globalizácia eliminuje a zahmlieva rozdiely medzi kultúrami rôznych regiónov, historicky zakotvené myšlienkové inklinácie a preferencie rozličných kultúr zohrávajú dôležitú úlohu v prístupoch pri riešení mnohých problémov dnešného sveta. Rozdiely kultúrnych základov medzi krajinami východnej Ázie a západnými krajinami sa prejavujú v celom rade konceptov, svetonázorových postojov, hierarchiách hodnôt a odrážajú sav odlišných sociálnych konštrukciách, organizačných modeloch, vládnych schémach, ako aj v ekonomických systémoch a podnikateľskej kultúre. Prejavujú sa v individuálnych i systémových prístupoch. Rozsah odlišností ich sociálnokultúrnej identifikácie je tak veľký, že sa dá hovoriť o rozdielnej „geografii myslenia“.Historické súvislosti a základné faktory, ktoré sa podpísali pod tieto divergujúce koncepty a ich manifestácie v trhových mechanizmoch a ekonomických aktivitách týchto krajín.