Zložitá cesta k Egyptsko-izraelskej mierovej zmluve z roku 1979 - Sorby, Karol R.
Októbrová vojna v roku 1973 bola piatou vojnou medzi Egyptom a Izraelom. Po ukončení bojov vo všetkých predošlých vojnách sa politická situácia ocitla v slepej uličke. Októbrová vojna bola prvou vojnou, po ktorej malo nasledovať politické urovnanie. V letnom sídle amerických prezidentov, v Camp Davide, bola podpísaná dohoda podpísaná Egyptom, Izraelom a Spojenými štátmi. Skladala sa z dvoch dokumentov, jeden obsahoval hlavné zásady pre „spravodlivé, úplné a trvalé urovnanie blízkovýchodného konfliktu“ a vyriešenie palestínskeho problému „vo všetkých aspektoch“. Druhý predkladal rámec pre mierovú zmluvu medzi Egyptom a Izraelom. V tejto štúdii sa budeme venovať egyptsko-americko-izraelským rokovaniam, ktoré sa začali koncom roku 1973 a vyvrcholili podpisom egyptsko-izraelskej mierovej zmluvy v marci 1979.