Nerovnosť finančných položiek hospodárenia slovenských domácností - Sipková, Ľubica, 1962-
Skúmanie vývoja hospodárenia a najmä, zadlženosti domácností je dôležité pre posúdenie celkovej ekonomickej situácie. Sociálno-demograficky a regionálne štruktúrované analýzy čistého bohatstva, celkových reálnych a finančných aktív, ako aj záväzkov domácností umožňujú hlbšie spoznať finančnú situáciu, pochopiť finančný potenciál a riziká v regionálnom kontexte, štrukturálnej kompozície, veľkosti a iných sociálno-demografických charakteristík slovenských súkromných domácností. Takéto analýzy smerujú k hodnoteniu dopadov rozdelenia bohatstva, finančných aktív a pasív domácností na celkovú finančnú stabilitu v štáte. Vývoj bohatstva domácností výrazne ovplyvňuje agregovaný dopyt, a tým aj hospodársky rast. Prehlbujúca sa nerovnosť príjmov a bohatstva môže viesť k nepriaznivému vývoju v hospodárení veľkého podielu domácností, k narastaniu ich zadlženosti, rizikám splácania úverov a iných záväzkov a tým k celkovej ekonomickej nestabilite v štátoch, a aj v eurozóne.