Diera v globálnom otepľovaní, alebo s čím modely donedávna nerátali - Kučera, Marek
Aj keď klimatická zmena priniesla nad rozsiahle regióny Zeme veľké problémy s otepľovaním a zintenzívňovaním zrážok, predsa sa môžu vyskytnúť menšie oblasti, kde meniaca sa cirkulácia môže vygenerovať neočakávaný efekt v podobe celkového ochladenia. Nedávne štúdie odhalili, že v najbližších desaťročiach už môže byť letná Arktída bez ľadu a zväčšujúca sa záporná klimatická anomália v severnom Atlantiku môže výrazne ovplyvniť aj Európu. Najväčšie ochladenie modely očakávajú v severozápadnej Európe, kde tento paradox globálneho otepľovania dorazí najskôr.