Postup účtovania pri prechode medzi účtovnými sústavami - Gášpárová, Eva
Podľa § 9 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. je účtovná jednotka povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva s výnimkou tých účtovných jednotiek, ktoré môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva nie je povinné, zákon len dáva možnosť účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Znamená to, že účtovné jednotky, ktorým zákon umožňuje účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva sa môžu rozhodnúť pre účtovanie v sústave podvojného alebo v sústave jednoduchého účtovníctva. Ilustračné príklady.