Praktické poznatky z finančnej kontroly - Hospodárová, Oxana
Prechodom na výkon finančnej kontroly podľa zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa v praxi stretávame s rôznym ponímaním a aplikáciou citovaného zákona. Cieľom novej právnej úpravy bolo okrem iného, ako sa uvádza v dôvodovej správe k tomuto zákonu zjednodušiť výkon finančnej kontroly, ktorá v súčasnom systéme obsahovala predbežnú finančnú kontrolu, priebežnú finančnú kontrolu a následnú finančnú kontrolu. Navrhuje sa zaviesť inštitút finančnej kontroly, ktorá bude pozostávať z výkonu základnej finančnej kontroly a administratívnej finančnej kontroly. Na základe rozhodnutia vedúceho orgánu verejnej správy, pokiaľ orgán verejnej správy bude poskytovať alebo poskytol finančné prostriedky, sa finančná kontrola môže vykonať aj ako kontrola na mieste. Ilustračné príklady.