Strategický manažment identity mesta: corporate identity alebo place branding? - Jaššo, Matej
Identita mesta, jej zachovanie, manažment, perspektívy a sociálna dynamika s ňou spojená boli predmetom mnohých výskumov na lokálnej, regionálnej, národnej aj celoeurópskej úrovni. Európsky priestorový rozvoj založený na vyprofilovanej teritoriálnej a sociálnej kohézii miest a regiónov je proces prekračujúci púhu agregáciu priestorových štruktúr. Podpora jedinečnej a konkurencieschopnej identity európskych miest sa stala zvlášť dôležitou práve teraz, keď mestá čelia tlakom globálnych kríz, pokúšajúc si uchovať svoj ekonomický, demografický a sociálny potenciál. Identifikácia s mestom, jeho pozitívna akceptácia obyvateľmi a ich ochota participovať na jeho priestorovom rozvoji sa stala významnou zložkou teritoriálneho kapitálu. Stručný pohľad na efektivitu jednotlivých nástrojov strategického manažmentu identity mesta a na proces integrácie identity mesta do moderného strategického plánovania. Teória a aplikácia nástrojov Place Branding a Corporate Identity mesta, ich vzájomný vzťah a obsahový prienik.