Scenáre vývoja rizikového kapitálu - Bačišin, Vladimír
Rizikový kapitál v Európe a V USA bude mať nedostatok príležitostí, čo bude v dôsledku zmenšenia financovania výskumu a vývoja, ale aj v dôsledku nedôvery k novým technológiám. Výsledkom týchto procesov bude presun vedcov do Ázie, kde je väčšia dôvera k novým technológiám ako sú napríklad nové biotechnológie. V druhých sektoroch, napríklad v oblasti ochrany životného prostredia a zdravotníctva, znížené štátne financovanie zmenši množstvo inovácií a možností pre súkromný sektor. Štyri základné scenáre v oblasti priamych a rizikových investícií: Tri pevnosti, Golfský prúd, Rozvoj medzinárodného obchodu a rast konkurencie, Pohyb na východ.