Kultúra orientovaná na znalosti - Orlová, Tamara
V podmienkach znalostnej ekonomiky je nadmieru aktuálna otázka formovania nového typu, nového podsystému organizačnej kultúry. Takým podsystémom sa musí stať kultúra znalostí alebo kultúra intelektuálnej výmeny. Podstatu kultúry znalostí je taktiež možné odhaliť prostredníctvom analýzy jej prvkov, medzi ktorými sú: kultúra poznania, chápania, myslenia, výchovy. Kultúra znalostí sa dopĺňa kultúrou zručností. Rozvoj emocionálnej inteligencie (človeka, spoločnosti) sa môže stať jedným z najdôležitejších smerov budovania kultúry založenej na vedomostiach. Štruktúrne prvky emocionálnej inteligencie. Riadenie znalostí sa môže chápať ako silná konkurenčná výhoda len vo firme, ktorej kultúra je orientovana na znalosti.