Odhad technických rezerv v neživotnom poistení v prostredí jazyka R - Páleš, Michal, 1984-
Poistno-matematické metódy sú dôležitým nástrojom a významne podporujú všetky procesy aktuárskych analýz v komerčných poisťovniach. Zavádzanie rôznych modelovacích techník podporovaných metodikou Solvency II otvára široké možnosti využitia výpočtovej techniky. Využívanie spoľahlivých a tiež jednoduchých metód, opierajúcich sa o matematické základy, môže poisťovni zabezpečiť značnú konkurenčnú výhodu. Z tohto dôvodu je dôležité snažiť sa hľadať prehľadné a relevantne interpretovateľné metódy a v čo najväčšej miere zapájať do tohto systému výpočtovú techniku. Jedným z takýchto prostredí je aplikácia v jazyku R. Prezentácia programovej aplikácie v jazyku R, ktorá môže byť využitá pre odhad technických rezerv na poistné plnenia v neživotnom poistení upravenou i neupravenou metódou Chain-Ladder.