Vplyv médií na recipientov a verejnú mienku spoločnosti - Hladíková, Vladimíra
Problematika vzťahu médií a spoločnosti so zreteľom na oblasť verejnej mienky. Autorka v príspevku definuje základné teoretické východiská tejto problematiky, najmä význam a úlohu verejnej mienky v kontexte pôsobenia masových médií. Príspevok reflektuje špecifickú povahu a silu médií, teóriu mediokracie, ako aj rôzne formy pôsobenia médií na recipientov. V závere príspevku autorka zdôrazňuje význam a dôležitosť mediálnej gramotnosti a rozvoj mediálnych kompetencií, prostredníctvom ktorých dokážeme eliminovať negatívne snahy o manipuláciu zo strany masmédií.