Regionálne disparity na Slovensku - Jánošová, Denisa
Súborom prvkov, ktoré región definujú (vymedzujú), hovoríme regionálne disparity (všeobecne súhrn znakov, ktorými sa javy a veci odlišujú). K základným atribútom (znakom) regionálnych disparít patrí ich výskyt (teritorialita), merateľnosť a časovosť. V príspevku boli priamo alebo nepriamo potvrdené zistenia viacerých predchádzajúcich štúdií hodnotiacich vývoj regionálnej štruktúry Slovenska. Charakteristickou črtou sociálno - ekonomického rozvoja Slovenska po roku 1989 je vysoký stupeň regionálnej diferenciácie, čo sa v konečnom dôsledku premieta do "etablovania" zaostávajúcich regiónov. Ďalej, všeobecne akceptovanou skutočnosťou je zistenie, že rozvoj regiónov ovplyvňuje celý rad faktorov a procesov, ktorých mieru vplyvu je v ich vzájomnom spolupôsobení určiť veľmi ťažko.