Logistické firmy přebírají funkce velkoobchodů - Kolář, Vojtěch
Obchodné reťazce neustále optimalizujú svoje zásoby a tak tlačia na dodávateľov k častejším dodávkam. Ponuka služieb logistických firiem sa rozširuje. Popri balení ponúkajú aj správu zásob, obchodné zastúpenie, dokonca aj spracovanie mäsa a rýb. Hlavná výhoda logistického providera, ktorý obsluhuje reťazce ako aj dodávateľa, je vo vytváraní synergií, ktoré by inak neboli možné.