Problems of Education and Preparation of Human Resources for Print and Publish Complex in the Conditions of the Central European Region - Šíp, Roman
Vývoj trhu práce v polygrafickom priemysle odráža chyby, ku ktorým došlo v školstve v 90. rokoch minulého storočia. Systém vzdelávania založený na potrebách tlačového a vydavateľského komplexu, kde sú študenti viazaní zmluvou s budúcim zamestnávateľom, je liberalizovaný. Zamestnávatelia prestali podporovať vzdelávanie, centrála priemyslu zmizla, ministerstvo sa preorientovalo na spoločnosť založenú na vedomostiach, kde by mala byť úplne prístupná maturitná skúška a príprava pracovníkov pracujúcich prestala byť atraktívna. Centralizované celoštátne vzdelávanie v Bratislave začalo mať problémy. Dominantná tlačová spoločnosť na Slovensku uprednostňuje miestne vzdelanie na najbližšej strednej škole so študentmi bez akejkoľvek dlhodobej perspektívy, pozadia alebo nedostatočnou kvalifikáciou.