Hodnotenie ekonomiky a manažovania malých a stredných podnikov - Janičková, Jana
Hodnotenie súčasného stavu ekonomiky i podnikateľsky orientovaného správania v MSP. Výsledky vlastného skúmania sú porovnávané s výsledkami správy o stave podnikateľského prostredia podľa SBA (Small Business Agency). Vo vlastnom prieskume boli najskôr zisťované a hodnotené ukazovatele finančno - ekonomickej výkonnosti, ďalej boli skúmané a vyhodnotené vybrané kritériá podnikateľsky orientovaného manažovania MSP s využitím štruktúrovaných rozhovorov s ich zástupcami. Podľa výsledkov primárneho aj sekundárneho skúmania prevládajú v slovenskom podnikateľskom prostredí ziskové MSP, s prevládajúcimi pozitívnymi výsledkami rentability tržieb a negatívnymi výsledkami zadlženosti. Obidva výsledky poukazujú poruchovosť platobnej disciplíny a schopnosti. Existujúci podnikatelia vnímajú riziká podnikania reálnejšie, ako potenciálni podnikatelia. Ďalšie aktuálne trendy v podnikateľskom prostredí.