Jeden pás, jedna cesta - Baláž, Peter
V roku 2014 Čína prezentovala novú rozvojovú stratégiu. Očakáva prepojenie ekonomického potenciálu krajín nachádzajúcich sa na trase bývalej Hodvábnej cesty a využitie synergických efektov. Spoločná iniciatíva Číny so 16 krajinami strednej a východnej Európy. Snaha čínskej štátnej spoločnosti Heesteel o odkúpenie US Steel Košice.