Analysis of the relationship between the size and structure of public expenditure and socio-economic development - Mikušová Meričková, Beáta
Otázka vzťahu medzi úrovňou verejných výdavkov, ekonomického rastu a sociálno-ekonomického rozvoja je dlhodobo predmetom záujmu teórie verejných financií. Analýza vzťahu medzi úrovňou a štruktúrou verejných výdavkov a Indexom ľudského rozvoja. Štúdia využíva metódu analýzy dátových obalov DEA na identifikáciu krajín efektívne vynakladajúcich verejné výdavky vo vzťahu k sociálno-ekonomickému rozvoju. Výsledky naznačujú, že celková úroveň verejných výdavkov nemá výrazný vplyv na sociálno-ekonomický rozvoj krajiny, avšak verejné výdavky do tzv. produktívnych odvetví verejných služieb majú potenciál tento rozvoj pozitívne ovplyvniť.