Incentive Methods of Regulation in Network Industries - Bašová, Alena, 1961-
Charakteristika regulácie v odvetví energetiky v Európskej únii. Väčšina európskych krajín používa dve základné stimulačné metódy regulácie: cenový strop a obmedzenie príjmov, ktoré stanovujú maximálnu cenu alebo maximálnu výšku príjmov za poskytnuté tovary alebo služby. Cenový limit stanovuje cenu podľa indexu cenových limitov, ktorý odráža mieru inflácie v spoločnosti a zvyšovanie vstupných cien. Táto metóda umožňuje regulovaným subjektom udržať si zisky dosiahnuté vtedy, keď znižujú náklady a zvyšujú efektivitu.