HAC estimátor v kontexte priestorovej autokorelácie - Furková, Andrea, 1975-
V literatúre zaoberajúcou sa priestorovou ekonometriou sa v poslednom období stretávame s problematikou zameranou na heteroskedasticky a autokorelačne konzistentný (HAC) odhad kovariančnej matice. Kelejian a Prucha navrhli neparametrickú procedúru, kde sa uvažuje s nenulovými kovarianciami a nekonštantným rozptylom náhodných porúch medzi priestorovými jednotkami. Ktoré priestorové jednotky sú korelované v prípade priestorového HAC estimátora, je determinované kernel funkciou hustoty a jej prahovou hodnotou. V tomto príspevku sa autorka venuje špecifikám HAC estimátora v kontexte priestorovej autokorelácie navrhnutého Kelejianom a Pruchom.